
آیا محدودیت سنی برای جراحی تعویض مفصل زانو وجود دارد؟
نکاتی برای محافظت از سلامت زانو
زانو یکی از بزرگترین و پیچیدهترین مفاصل بدن انسان است. با این حال، به دلیل ساختار آن، مستعد آسیب بوده و درد زانو میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. اتخاذ یک سبک زندگی سالم میتواند به تسکین درد شما کمک کند و شاید حتی احتمال نیاز به جراحی زانو را کاهش دهد. ما نکاتی را برای شما گردآوری کردهایم که میتوانید برای داشتن زانوهایی سالم و زندگی سالمتر از آنها استفاده کنید:
متخصص ارتوپدی،
دوره تکمیلی جراحی زانو و لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات

مراقب سلامت عمومی خود باشید:
حفظ سلامت جسمی و روانی شما نه تنها به شما کمک میکند زندگی شادتری داشته باشید، بلکه میتواند قدرت زانوهای شما را نیز افزایش دهد. شاید این موضوع برای شما تعجبآور باشد…
مطالعات نشان میدهد که کمردرد و افسردگی با درد زانو مرتبط هستند. اقداماتی مانند تقویت ذهنی و جسمی خود و حفظ وزن مطلوب میتواند احتمال نیاز به جراحی زانو در آینده را کاهش دهد. در واقع، کاهش 10 کیلوگرم وزن میتواند تقریبا 40 گیلوگرم فشار را از روی زانوهای شما کم کند.
آب بیشتری بنوشید:
آب نه تنها برای سلامت استخوان و پوست، بلکه برای سلامت زانو نیز حیاتی است. غضروف زانوهایمان حدود ۸۰٪ آب دارد. به عبارت دیگر، بخش قابل توجهی از ساختار غضروف در زانوهای ما از آب تشکیل شده است. با این حال، با افزایش سن، میزان آب غضروف شروع به کاهش میکند. بافت غضروف ناسالم که به مرور زمان از آب محروم میشود، زمینه را برای درد زانو فراهم میکند. علاوه بر این، کمبود آب در بدن انرژی شما را تخلیه میکند و باعث میشود احساس خستگی کنید. برای محافظت از سلامت جسمی، متخصصان به مردان توصیه میکنند روزانه ۱۳ لیوان آب و به زنان ۹ لیوان آب بنوشند.
برای سلامت زانو حرکت کنید:
غضروف زانو برای سالم ماندن و حفظ توانایی ترمیم خود به حرکت وابسته است. فعالیت بدنی به مدت 30 دقیقه در روز میتواند اولین هدف شما باشد. برای این کار، میتوانید فعالیتهایی را که دوست دارید و از زانوی شما محافظت میکند، مانند پیادهروی، یوگا، شنا یا تمرینات سبک، ۵ روز در هفته شروع کنید. همچنین میتوانید با انجام تمرینات مختلف مانند پیادهروی سبک، نشستن روی صندلی و خم و راست کردن زانوها به صورت روزانه، عضلات اطراف زانوهای خود را تقویت کنید. داشتن عضلات قوی و تعادل خوب بدن، زانوی شما را از آسیبدیدگی محافظت میکند. علاوه بر این، به دلیل شادابی جسمی و روحی در افرادی که مرتباً ورزش میکنند، احساس تناسب اندام، شادی و انرژی بیشتری خواهید داشت.
اگر پس از افزایش تحرک و شروع ورزش، دچار درد زانو یا آسیب زانو شدید، میتوانید ورزش را متوقف کنید، به زانوی خود استراحت دهید و به مدت ۲۰ دقیقه و ۳ بار در روز از کمپرس سرد استفاده کنید. اگر درد مانع از انجام زندگی روزمره و فعالیتهای مورد علاقهتان شد و بر کیفیت زندگی شما تأثیر منفی گذاشت، باید در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید. شناسایی بیماری که باعث درد زانو میشود و شروع درمان در اسرع وقت بسیار مهم است. بنابراین، مشکل زانو را میتوان بدون ایجاد آسیب ثانویه به سایر ساختارهای مفصل، به ویژه بافت غضروف، درمان کرد. اگر درمان به تأخیر بیفتد، ممکن است آسیب غضروف رخ دهد و در نتیجه آرتروز ایجاد شود که خود را با درد مداوم زانو نشان میدهد.

علاوه بر این، میتوانید با انجام چند گام کوچک اما مفید، از سلامت زانوی خود محافظت کرده و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید:
۱. حرکات کششی و نرمشی،
انجام حرکات کششی برای گرم کردن عضلات قبل و بعد از فعالیتهایی مانند ورزش و تمرین بسیار مهم است. شما میتوانید با تمریناتی که عضلات اطراف ساق پا، پاهای جلو و عقب و باسن را درگیر میکنند، زانوهای خود را سالمتر نگه دارید.
۲. هنگام استفاده از پلهها مراقب باشید،
بالا و پایین رفتن از پلهها حرکاتی هستند که فشار جدی به مفصل زانو وارد میکند. احتیاط هنگام بالا و پایین رفتن از پلهها و استفاده از نردهها به عنوان تکیهگاه، خطر آسیب احتمالی به زانو را کاهش میدهد. اگر هنگام بالا رفتن از پلهها، پای سالم خود را اول قرار دهید و هنگام پایین آمدن از پلهها، پای دردناک خود را اول روی پله پایینی بگذارید، پایین آمدن از پلهها برای شما آسانتر خواهد بود.
۳. مطمئن شوید که حرکات ورزشی را به درستی انجام میدهید،
هنگام انجام حرکاتی مانند اسکات، پای خود را بیشتر از زاویه ۹۰ درجه خم نکنید و مطمئن شوید که زانوی شما با پایتان در یک راستا قرار دارد. انجام ندادن تمرینات با تکنیک صحیح میتواند باعث ایجاد فشار روی قسمتهای مختلف بدن، به خصوص زانوها شود. بنابراین، اگر به ورزش علاقه دارید، میتوانید ابتدا آموزشهای حرفهای را برای یادگیری تکنیک مناسب دریافت کنید.
۴. عضلات داخل پاهایتان را تمرین دهید،
عضلات قوی لگن و داخل ران با کاهش فشار ایجاد شده هنگام راه رفتن، به سلامت زانوهای شما کمک میکنند. به عنوان یک راه ساده برای شروع تقویت عضلات، میتوانید در حالی که روی صندلی نشستهاید و یک بالش بین آنها قرار دادهاید، زانوهای خود را به هم فشار دهید.
۵. جابجایی ایمن را در اولویت قرار دهید،
عادت کنید که هنگام حرکت، چه در خانه و چه در محل کار، ایمن و محتاط باشید. برای مثال، از حمل اشیاء بسیار سنگین خودداری کنید، روی اشیایی که پایههای محکمی ندارند، مانند صندلی، نایستید و سعی کنید از تجهیزاتی استفاده کنید که کار شما را آسانتر میکند.
۶. وزن خود را در محدوده نرمال حفظ کنید،
یکی از مهمترین نکات برای داشتن زانوهای سالم، حفظ وزن نرمال است. هر یک کیلوگرم اضافه وزن به معنای حدود ۴ کیلوگرم فشار اضافی روی زانوها هنگام راه رفتن یا بالا و پایین رفتن از پلهها است. علاوه بر این، اضافه وزن میتواند منجر به ایجاد بسیاری از بیماریها، به ویژه دیابت و بیماریهای قلبی شود.
۷. کفش مناسب بپوشید،
کفشها بر وضعیت کل پای شما تأثیر میگذارند و انتخاب کفش نامناسب میتواند باعث درد زانو شود. به همین دلیل، بهتر است کفشهایی که زیبا به نظر میرسند اما در پاهایتان ناراحت هستند را فقط در مواقع خاص بپوشید. برای کاهش خطر آسیب زانو، کفشهایی را انتخاب کنید که به خوبی اندازه شما باشند و کفی راحت و نرم داشته باشند تا ضربه وارده از زمین را جذب کنند.
۸. به وضعیت بدن خود توجه کنید،
وضعیت نامناسب بدن میتواند باعث درد زانو شود. شما میتوانید با تقویت عضلات شکم و کمر با تمرینات مختلفی مانند یوگا و پیلاتس، وضعیت بدن خود را بهبود بخشید.
متخصص ارتوپدی،
دوره تکمیلی جراحی زانو و لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات.