
تمرینات ورزشی بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

نکاتی برای محافظت از سلامت زانو
آیا محدودیت سنی برای جراحی تعویض مفصل زانو وجود دارد؟
بهترین سن برای جراحی تعویض مفصل زانو چه سنی است؟ آیا برای جراحی تعویض مفصل زانو خیلی پیر یا خیلی دیر شدهام؟ آیا برای جراحی تعویض مفصل زانو خیلی زود است یا باید بیشتر صبر کنم؟ اینها سوالاتی هستند که بسیاری از بیماران مبتلا به درد زانو از خود میپرسند، اما دادن پاسخ قطعی به این سوالات دشوار است.
به طور کلی هیچ محدودیت سنی برای جراحی تعویض مفصل زانو وجود ندارد، اما هنگام تصمیم گیری در مورد جراحی، شدت آسیب به مفصل زانو، شکایات و وضعیت سلامت عمومی مریض به جای سن در نظر گرفته میشود.
متخصص ارتوپدی،
دوره تکمیلی جراحی زانو و لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات
با پیشرفت تکنولوژی، انجام جراحی تعویض مفصل زانو برای بیماران مسنتر (۸۰ سال به بالا) ایمنتر شده است.
متأسفانه، عواملی مانند سبک زندگی کمتحرک، رژیم غذایی ناسالم و افزایش چاقی (اضافه وزن) در جامعه باعث شده است که آرتروز مفاصل در سنین پایینتر خود را نشان دهد. علاوه بر این، آرتروز زانو ممکن است در سنین جوانی در نتیجه آسیبهای ورزشی که در سنین پایین رخ میدهد، ایجاد شود. در این موارد، در بیماران جوانتر بین ۴۵ تا ۶۰ سال، انجام جراحی تعویض مفصل زانو را توصیه می کنیم، زیرا میخواهیم مریض تسلیم درد زانو نشود و زندگی فعالی داشته باشد.
چه زمانی به جراحی تعویض مفصل زانو نیاز است؟
آرتروز زانو (استئوآرتریت) دلیل اصلی جراحی تعویض مفصل زانو است. با افزایش سن، درد ناشی از آرتروز در مفاصل افزایش مییابد. بنابراین، هنگام تصمیمگیری در مورد جراحی، در درجه اول شدت درد و شکایات زانو مورد توجه قرار میگیرد.
اگرچه سن خاصی برای جراحی تعویض مفصل زانو وجود ندارد، اما یک قانون کلی وجود دارد که نشان میدهد شما به جراحی تعویض مفصل زانو نیاز دارید: آرتروز شدید زانو و درد و شکایاتی که باعث محدودیت حرکتی میشوند.
در اینجا چند نشانه وجود دارد که ممکن است به جراحی تعویض مفصل زانو نیاز داشته باشید (تصویر 2):
- مشکل در راه رفتن
- مشکل در نشستن، ایستادن و چمباتمه زدن
- مشکل در بالا و پایین رفتن از پلهها
- درد شدید در مفصل زانو
- درد زانویی که با وجود درمانهای غیرجراحی مانند دارو، فیزیوتراپی و تزریق از بین نمیرود.
اکثر بیمارانی که تحت عمل جراحی تعویض مفصل زانو قرار میگیرند، بین ۵۰ تا ۸۰ سال سن دارند. با این حال، هیچ محدودیت سنی قطعی برای جراحی وجود ندارد و انتظارات هر بیمار از جراحی باید به صورت جداگانه ارزیابی شود. در نهایت، تصمیم برای جراحی با بیمار گرفته میشود و وضعیت سلامت عمومی و شکایات فرد به جای سن او در نظر گرفته میشود.
بنابراین سن خاصی برای جراحی تعویض مفصل زانو وجود ندارد. مشکل در انجام حرکات روزانه مانند بالا و پایین رفتن از پلهها، نشستن و برخاستن و چمباتمه زدن از نشانههای نیاز به جراحی است.

آیا جراحی تعویض مفصل زانو برای بیماران مسن قابل انجام است؟
مواردی وجود دارد که افراد در هر سنی که تصمیم به جراحی تعویض مفصل زانو میگیرند باید به آنها توجه کنند، اما این موضوع برای بیماران بالای ۸۰ سال اهمیت بیشتری دارد. برای بیماران مسنتر، وضعیت سلامت عمومی و خطرات احتمالی جراحی به دلیل بیماریهای موجود، شرایط زندگی و مراقبتهای بعد از عمل باید در نظر گرفته شود و جراحی و روند بعد از عمل باید با دقت برنامهریزی شود.
مطالعات علمی در مورد جراحی تعویض مفصل زانو در بیماران مسن (۸۰ سال به بالا) وجود دارد. در یک مطالعه، ۷۵ بیمار بالای ۸۰ سال تحت عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو قرار گرفتند و نتایج آن با گروه جوانتری از بیماران (۶۵ تا ۷۴ ساله) مقایسه شد. در ارزیابیهای پس از عمل از عملکرد زانو و تسکین درد در بیماران مسن، نتایج مشابهی با بیماران جوانتر نشان داد.
مطالعه دیگری نشان داد که پس از جراحی تعویض مفصل زانو در بیماران بالای ۸۵ سال، بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی مشاهده شده است. با این حال، خونریزی ممکن است در طول جراحیهای افراد بالای ۸۰ سال شایعتر باشد. بنابراین ارزیابی وضعیت سلامت عمومی و معاینات قبل از جراحی و مشاورات لازم در این بیماران در ابتدا باید انجام شود.

چه کسانی نمیتوانند جراحی تعویض مفصل زانو انجام دهند؟
مهمترین عوامل هنگام تصمیم گیری در مورد جراحی، علائم ناشی از آرتروز زانو و وضعیت سلامت عمومی بیمار است. با این حال، در برخی شرایط پزشکی، جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است مناسب نباشد.
مواردی که جراحی تعویض مفصل زانو توصیه نمیشود:
- در صورت وجود پوکی استخوان پیشرفته در استخوان ها: در این موارد ساختار استخوان بیش از حد ضعیف و شکننده است و نمی تواند قطعات پروتز نگهدارد. البته این مورد خیلی نادر اتفاق می افتد.
- ابتلا به سایر مشکلات سلامتی که ممکن است عوارض جانبی جراحی را افزایش داده و خطر جانی داشته باشند.
- در صورت وجود مشکل پزشکی که حرکات فیزیکی را محدود میکند، برای مثال، فلج و یا چاقی خیلی شدید که مانع از ورزش و راه رفتن میشود.
یکی دیگر از مواردی که باید به خصوص در سنین بالاتر مورد توجه قرار گیرد، دریافت حمایتهای مراقبتی در طول فرآیند بهبودی پس از عمل است. بعد از عمل جراحی، بیمار معمولاً به کسی نیاز دارد که به او کمک کند. وقتی این محیط فراهم باشد، میتوان جراحی انجام داد.
اگر مدت زیادی با درد ناشی از آرتروز زانو زندگی کردهاید، حق طبیعی شماست که بخواهید از شر این دردها خلاص شوید، حرکات خود را افزایش دهید، کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید و زندگی فعالتری داشته باشید.
برای دانستن اینکه آیا جراحی تعویض مفصل زانو گزینه مناسبی برای شماست یا خیر، میتوانید با یک پزشک ارتوپد مشورت کنید.
اگرچه محدودیت سنی مشخصی برای جراحی تعویض مفصل زانو وجود ندارد، اما باید توجه داشت که به تعویق انداختن جراحی ممکن است باعث افزایش آسیب به مفصل و تأخیر در روند بهبودی بعد از انجام جراحی پروتز شود.
در نهایت، جراحی تعویض مفصل زانو تصمیمی است که شما و پزشکتان با هم میگیرید. اگر درد شدید زانو دارید، با روشهای غیرجراحی تسکین نمییابد و از سلامت عمومی خوبی برخوردار هستید، جراحی پروتز ممکن است تصمیم مناسبی برای شما باشد.
وقتی همه شرایط برای جراحی تعویض مفصل زانو مناسب باشد، سن بالا (بالای ۸۰ سال) عموماً مانع مطلقی برای جراحی نیست. تصمیم برای جراحی با ارزیابی وضعیت سلامت عمومی و انتظارات شما از جراحی گرفته میشود، نه سن شما.
یکی از راههای تشخیص نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو، انجام تست ارزیابی درد زانو (آکسفورد) است. پزشک شما میتواند با انجام تست ارزیابی درد زانو (آکسفورد)، وضعیت عملکردی زانوی شما را ارزیابی کرده و اطلاعاتی در مورد درمان درد زانوی خود کسب کنید. برای اطلاعات بیشتر، می توانید به دکتر محمد اسدی فانید و تیم متخصص او تماس بگیرید.
متخصص ارتوپدی،
دوره تکمیلی جراحی زانو و لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات.